• IN DEZE RUBRIEK KOMEN ALLE ACTIVITEITEN DIE DOOR DE VZW SACRED BOOKS/SECRET LIBRARIES GEORGANISEERD WERDEN

    Secret Libraries Bruges

    GEESTELIJKE MEESTERS  OP WEG NAAR PASEN MET JAN VAN RUUSBROEC, THOMAS A KEMPIS EN GUIDO GEZELLE

FOTOTENTOONSTELLING KARMELITAANS KLOOSTERLEVEN

In het klooster van de Karmelieten aan de Burgstraat 46 in Gent is van 6 december 2022 tot en met 7 januari 2023 een tentoonstelling te bezoeken met foto’s van het Karmelitaanse kloosterleven in Antwerpen, Vilvoorde, Brugge en Gent. De Nederlandse topfotograaf Peter Boer biedt de bezoekers een unieke blik achter de schermen van deze kloostergemeenschappen van zusters, paters en broeders.

 

Peter Boer bezocht twee kloosters van de zusters Karmelietessen in Vilvoorde en Antwerpen. De zusters onderhouden een strikt contemplatief leven en laten slechts spaarzaam bezoekers toe. Daarom bieden de foto’s van Boer een uitzonderlijk inkijkje in het dagelijkse leven van de zusters. Het klooster in Vilvoorde behoorde aanvankelijk tot de ‘oorspronkelijke’ Karmelietenorde en is het oudste nog bestaande Karmelgemeenschap ter wereld. Daarnaast ging Boer langs bij de kloosters in Brugge en Gent die behoren bij de mannelijke tak van de orde. In totaal omvat de Vlaamse Karmel zes kloosters van monialen, drie kloosters van paters en broeders en is ze ook verbonden met twee kloosters in Denemarken en Zweden, die vanuit Vlaanderen werden gesticht. 

 

Fotograaf Peter Boer (1968) werkt als freelancer onder meer voor het internationale persbureau Bloomberg en de Volkskrant. Hij is gespecialiseerd in portretfotografie. Eerder werkte hij voor Het Financieel Dagblad, Het Parool en het Utrechts Nieuwsblad. In 1993 won Boer de Zilveren Camera, de hoogste onderscheiding voor de beste journalistieke foto.

 

Tijdens een feestelijke avond op donderdag 15 december 2022 (aanvang 19.30 uur) zal Peter Boer in gesprek gaan over zijn ervaringen in de Vlaamse kloosters en een toelichting geven op het getoonde werk. Ook de provinciaal van de Vlaamse Karmel, pater Paul De Bois ocd, gaat op deze avond in op de foto’s van Peter Boer en het belang van een vitale band tussen kerk en cultuur. De tentoonstelling en deze avond zijn gratis toegankelijk. 

A BRUSH WITH SILENCE  17/12/22

OPENDEURDAG GENTSE KARMELIETEN SUCCESVOL — 25/06/2022

Met meer dan vijftienhonderd bezoekers kijken de Karmelieten aan de Burgstraat in Gent terug op een geslaagde Opendeurdag, die op zaterdag 25 juni gehouden werd. “Vooral de enorme diversiteit van de mensen die over de vloer kwamen, heeft mij verrast”, zegt pater Paul De Bois, provinciaal overste van de Vlaamse Karmel. “Er was ook zeer veel jong volk; gezinnen met kleine kinderen en vriendenclubs van twintigers en dertigers. Hun bezoek bleef meestal niet beperkt tot een sprintje door het klooster. Zij genoten daarnaast van een drankje en hapje in de tuin. Dat gaf de dag een feestelijke sfeer van ontmoeting.” 

 

Nieuwsgierigheid was voor veel bezoekers de belangrijkste reden om de stap over de drempel te wagen. Alhoewel de Karmelieten bij veel Gentenaren bekend zijn vanwege de markante kloosterkerk aan de Burgstraat, blijft wat er achter de muren schuilgaat voor velen een mysterie. De Opendeurdag bood de mogelijkheid om eens een kijkje te komen nemen. Vooral de imposante kloostertuin – een oase van groen, rust en stilte in het hart van de drukke stad – maakte indruk. “Ik kom iedere dag op de fiets door de Burgstraat, en dus langs het klooster, maar wist niet dat het hier zo prachtig was”, aldus een bezoekster. 

 

Rondleidingen

Naast een eigen wandeling konden bezoekers deelnemen aan een rondleiding door professionele gidsen, die in korte tijd volzet was en tot een lange wachtlijst leidde. De Karmelieten hebben daarom besloten om ook tijdens de Gentse Feesten (15-24 juli) rondleidingen aan te bieden. Meer informatie is binnenkort te vinden op de websites van de Karmel in Gent (www.karmelgent.be) en Het Rustpunt (www.hetrustpunt.com). De minicolleges die paters Karmelieten verzorgden over de geschiedenis van de kloosterorde en thema’s uit de spiritualiteit van de Karmel trokken eveneens veel belangstelling. 

 

Dansvoorstelling

De grootste verrassing voor de bezoekers van de Opendeurdag was de dansvoorstelling door het internationale gezelschap De Dutch Don’t Dance Division dat voor het eerst in Gent optrad. Op drie plekken in de tuin voerden de zeven jonge dansers van het gezelschap een solo uit. Bij de tweede voorstelling in de namiddag keken zo’n vierhonderd bezoekers ademloos naar het optreden. De Vlaamse danser Kiran Gezels (20), die opgroeide in Lierde, leek een eigen fanclub van veelal jonge bewonderaars te hebben gemobiliseerd die nu eens een voorstelling in de eigen omgeving konden meemaken. Het weer was zo vriendelijk om mee te werken; enkele minuten nadat de laatste muzieknoten klonken, begon het te regenen.  

 

Religieuze erfgoed

Pater Paul De Bois: “Het succes van deze Opendeurdag laat volgens mij zien dat ook veel Gentenaren die niet wekelijks naar de mis komen, fier zijn op het religieuze erfgoed van hun stad. De geschiedenis van Gent kan niet verteld worden zonder stil te staan bij de kerken en kloosters die daar een grote stempel op hebben gedrukt. Als huidige bewoners van het Karmelklooster weten we ons onderdeel van bijna vier eeuwen geschiedenis. Maar we willen meer zijn dan een site uit het verleden. Juist op momenten als deze Opendeurdag laten we zien dat we een levende gemeenschap zijn en een vriendenband ambiëren met al onze stadsgenoten. Het is mooi dat zoveel mensen van die uitnodiging gebruik hebben gemaakt.”  

 

Foto's: Karmel Gent

FEESTELIJKE RECEPTIE — 13/09/2021

Op 13 september vond in de tuin van het karmelietenklooster een feestelijke receptie plaats voor de gidsen van Sacred Books | Secret Libraries. De gidsen zijn een heel belangrijke schakel in de werking van dit unieke project. Dat verdiende een glaasje en een gebakje. Het werd een hartverwarmende ontmoeting en onderlinge kennismaking! De gemeenschap van de kanunnikessen van het Engels Klooster was aanwezig, samen met enkele karmelieten, van wiens gastvrijheid we volop genoten. Oordeel zelf maar...


Sacred Books | Secret Libraries wil méér dan een organisatie zijn: wij willen mensen samenbrengen, kloosterlingen en bezoekers, gidsen en bezoekers, gidsen onderling, alle mensen met een hart voor het religieuze erfgoed van Brugge. Rond deze rijke erfenis willen wij gemeenschap vormen, een beetje familie met een hart voor elkaar en voor de culturele en religieuze waarde van kloosters, vroeger en nu — en wie weet in de toekomst.