De wijsheid van kloosters

Vandaag verlangen mensen niet meer zozeer naar waarheid als naar wijsheid. Een eenvoudige zoektocht op de website van een internetboekhandel levert deze treffers op: de wijsheid van de heks Susan Smit, van stenen, van de Tolteken, van het Stoïcisme, van honden, van de witte wolf, van mythes, van het universum, van Maria Magdalena, van onzekerheid, van engelen... Het wordt gauw weer mogelijk om de wijsheid van het christendom te herontdekken, en de wijsheid van de vele religieuze orden van het christendom.


Sacred Books | Secret Libraries wil bezoekers in contact brengen met de eeuwenoude wijsheid van twee kloosters in het hart van Brugge: het Engels Klooster en het Karmelietenklooster.


Waarin bestaat de wijsheid van de christelijke kloosterorden?

Religieus leven in christelijke kloosters

Ontdek de belangrijkste elementen en aspecten van het leven in kloosters.

Termen uit het religieuze leven

Vele termen die gebruikt worden in het religieuze leven zijn vandaag nog moeilijk begrijpbaar. We lijsten de voornaamste op.

Meer lezen

Essentie van het religieuze leven

Algemeen wordt de essentie van het religieuze leven gesitueerd in de naleving van drie 'geloften'. Welke zijn dit en wat betekenen ze?

Meer lezen

Vormen van religieus leven

Het religieuze leven kent talrijke en bekende vormen: benedictijnen, trappisten, jezuïeten, zwartzusters, karmelietessen enz...

Meer lezen

De toekomst van kloosters

Sacred Books | Secret Libraries wil bijdragen tot het bewaren van het materiële en immateriële culturele en religieuze erfgoed van kloosters in Vlaanderen. Het belangrijkste is natuurlijk dat er religieuzen blijven. Mensen getuigen véél meer van het Mysterie dan gebouwen. 


Het is geen geheim dat het religieuze leven reeds geruime tijd in crisis is, om te beginnen wat het roepingenaantal betreft. 

De crisis van het religieuze leven is vooral een crisis van geloof en religie als dusdanig. Het religieuze leven is er in de loop van de geschiedenis altijd weer in geslaagd zichzelf heruit te vinden. Maar vandaag staat religie zelf in de vuurlijn. De vele vormen van links of rechts religieus extremisme of restauratiedenken bieden geen blijvende toekomst: een diepgaande dialoog met de cultuur van vandaag is wezenlijk. Hoe zal geloof in God/het Ultieme er morgen uitzien? 


De wijsheid van de religieuze tradities (het verleden) zal een blijvende bron blijken voor nieuwe expressies van religie en geloof (de toekomst). Sacred Books | Secret Libraries wil vandaag delven in deze rijkdom.