GUIDO GEZELLE 1 JUNI 2024  ENGELS KLOOSTER

Gedichten en gedachten van Gezelle.
Zaterdag 1 juni, Engels Klooster Brugge.
Wandelingen om 10 uur, 11 uur, 14.30 uur en 15.30 uur.

In 1899 overleed priester-dichter Guido Gezelle in het Engels Klooster te Brugge. Hij was rector van de zusters en leraar aan de kostschool die aan het klooster verbonden was. Gezelle was een spiritueel man en had bijzondere interesse in taal, cultuur en natuur. Bij het borstbeeld van Gezelle in het Engels Klooster vertellen de gidsen van Sacred Books zijn verhaal. 
    
In 2024 is het dus 125 jaar geleden dat Guido Gezelle overleden is. Het herdenkingsjaar is een uitstekende gelegenheid om Gezelles spiritualiteit en spitante poëzie uit te lichten op de plek die hem zo dierbaar was. Het 'Kastelen- en Abdijenweekend' van Westtoer is een extra motivatie om langs het parcours van Sacred Books een afwijkende tocht uit te werken.

Op 1 juni declameren gidsen van Sacred Books op een tiental verschillende plekken langs het parcours een gedicht of tekst van Guido Gezelle, steeds met een korte duiding. De bekende en minder bekende schrijfsels zijn zorgvuldig geselecteerd en steeds gelinkt aan die plaats in het klooster waar ze gebracht worden. 
Het oeuvre van Gezelle is veelzijdig en zijn spel met woord en klank is guitig en geestig. Maar Gezelle schrijft ook over twijfel, over bidden, over vergankelijkheid en ook die ernstige kant van de priester-dichter komt aan bod in de wandeling.

Zaterdag 1 juni.
Engels Klooster, Carmersstraat 85 te Brugge.
Wandelingen om 10 uur, om 11 uur, om 14.30 uur en om 15.30 uur.
Tickets: 15 euro per persoon. 20 personen per tijdsslot.
Reservatie enkel via www.sacredbooksbruges.be  (klik door naar Guido Gezelle 1 juni).       

‘Sacred Books | Secret Libraries’ ontsluit twee bewoonde kloosters in Brugge voor bezoekers. Boeken en bibliotheken zijn de rode draad door het geleid bezoek aan het Engels Klooster (Carmersstraat 85) en het klooster van de Ongeschoeide Karmelieten (Ezelstraat 28). In zijn verhaal focust de gids ook op de stilte en op het spirituele erfgoed van de kloosterlingen die de kloosters bewonen. ‘Sacred Books | Secret Libraries’ houdt religieus erfgoed levend en hecht veel belang aan stilte, verdieping en authenticiteit. Info en tickets (online reservatie): www.sacredbooksbruges.be


Vriendelijke groeten,
Doenja Van Belleghem
Projectcoördinator Sacred Books