PERSBERICHT Sacred Books | Secret Libraries 16/12/2019

07.02.20 14:33:33 By Sacred Books

In de karmelietenkerk te Brugge is het logo van ‘Sacred Books | Secret Libraries’ gepresenteerd door de ontwerper, kalligraaf en kunstenaar Brody Neuenschwander, en in aanwezigheid van de gidsen die de bezoekers door het Engels Klooster en het Karmelietenklooster zullen leiden.

“De quatrefoil (klavertje vier) is een motief dat in de middeleeuwen heel frequent werd gebruikt in de architectuur, in glas-in-lood, in het verluchten van boeken en in andere kunstvormen”, zegt Brody Neuenschwander. Zijn ontwerp bestaat uit vier cirkels die elkaar overlappen en samen een gelobd kruis vormen. “Dit kan zowel naar de kruisdood van Christus als naar de vier evangelisten verwijzen. Maar het kan ook beschouwd worden als een referentie naar de goddelijke geometrie die aan de basis ligt van het universum. Daarom is de quatrefoil zowel een symbool van de hemel als van de aarde.” De stijl van de letters in het logo van ‘Sacred Books’ is gebaseerd “op een samensmelting van klassieke en vroegmiddeleeuwse kalligrafische stijlen.” De klimop, ook een veel voorkomend motief in de middeleeuwse kunst, staat voor “eeuwige vernieuwing”. “Klimop is een plant die met onblusbare energie uit de grond ontspruit, op oude muren gedijt en het hele jaar door groen blijft…”

 

‘Sacred Books | Secret Libraries’ is een hefboomproject van Toerisme Vlaanderen en opent op 20 02 2020 het Engels Klooster en het klooster van de Ongeschoeide Karmelieten voor bezoekers.

Zeventig gemotiveerde kandidaat-gidsen gingen in op de uitnodiging om deel te nemen aan een opleiding die inzoomde op de eigenheid van het project: enerzijds de spiritualiteit van de bewoners, anderzijds de boeken en de kloosterbibliotheken. De voorbereiding van de gidsen gaat in de komende tijd verder en besteedt ook aandacht aan toegankelijkheid en familievriendelijkheid.

 

Vanaf 20 02 2020 maakt ‘Sacred Books | Secret Libraries’ toegankelijk wat tot nu verborgen en geheim bleef. De geleide bezoeken zullen plaatsvinden in beide kloosters op maandag, woensdag, donderdag en zaterdag – telkens om 10 uur, 14 uur en 15 uur. Een bezoek, onder leiding van een gids, duurt een uur en eindigt in de voormiddag met een ontmoeting met een religieuze. Reservaties zijn mogelijk zijn vanaf 20 01 2020.

‘Sacred Books | Secret Libraries’ is een pioniersproject dat een voortrekkersrol opneemt in het debat over de betekenis van religieus erfgoed en over de omgang met religieus erfgoed. 

Sacred Books